Mechanikai betondübelek

Közzétéve: 2021-04-21 | Frissítve: 2024-02-02

Alapcsavar, beütőék és direkt betoncsavarok a legnépszerűbb rögzítőelemek a betonba amit a piacon kapni lehet. Bár ugyanazon alkalmazásokhoz használhatóak, mindegyiknek megvannak a maga erősségei, amelyek az adott helyzetnek a legmegfelelőbbek lehetnek. Ebben cikkben  bemutatjuk a betonban használt 3 fő rögzítőelemet: beütőékek, önfeszítő alapcsavarok és direkt betoncsavarok.

Direkt beton csavar

Ahogy a facsavart elhelyezni a fában, úgy egy betoncsavart is a betonba lehet csavarni, csak előbb furatot kell készíteni. A betoncsavarok jelentik a legjobb megoldást, ha csekély peremtávolságban akarunk rögzíteni, mivel nem kell aggódni a lerepedéstől ugyanis az alapanyagnak nincs szüksége olyan mértékű  tágulásra mint az előbbi két dübel esetén. Gyors rögzítést tesznek lehetővé, magas kihúzó- és nyíróértékekkel rendelkeznek, így számos alkalmazáshoz kitűnő választás.

Önfeszítő alapcsavarok

Az önfeszítő alapcsavarok, nagy igénybevételű dübelek, amelyeket kifejezetten repedezett betonban való alkalmazásra terveztek, mennyezeti rögzítésekhez. Az beütő ékkel ellentétben az alapcsavar csak egy kis területről kapja meg a tartást, a dübel tövében rendelkezik egy rövid gallérral, amely a dübel meghúzásakor kinyílik. Ez a gallér teszi alkalmassá mennyezeti rögzítésekhez, mivel a súly ráhelyezése után újra beállítható, meghúzható. 

Beütőékek

Az beütőékeket szerkezeti és nem szerkezeti elemek betonhoz való rögzítésére használják. A dübelnek van egy tágulási kúpja, amely belső menete révén kitágítja a hüvelyt. Meghúzásakor az alapanyaghoz fog tágulni, erős tartást biztosítva, amely elosztja a terhelést a beágyazás teljes hosszában. Vastagabb alapanyaguk nagyobb mértékben ellenáll a nyíró terhelésnek, ez teszi a legjobb mechanikai rögzítő elemmé a falazaton történő rögzítésekkor. Emellett az aljzatban történő rögzítésekhez is kiváló.

Válasszuk ki a legmegfelelőbb mechanikai dübelt

Az összes mechanikai betondübel jó műszaki paraméterekkel, számos tanúsítvánnyal és bevizsgálással rendelkezik, például ETA vagy szeizmikus bevizsgálás. Az alábbi táblázat bemutatja a fő különbségeket. Abban az esetben amikor az alkalmazási és a rögzítési követelmények megegyeznek a 3 dübel esetében, akkor a betoncsavarnak előnye van a másik két alternatívával szemben, mivel gyorsabb, könnyebb és hatékonyabb.

A direkt beton csavar teszi lehetővé a leggyorsabb rögzítést azáltal, hogy csökkenti az elhelyezéshez szükséges lépések számát. Mindössze annyit kell tennie, hogy előre elkészíti a furatot, majd becsavarja! A betoncsavar rögzítése akár ötször gyorsabb mint Beütőék- és Önfeszítő alapcsavarhoz képest, mert ezek a dübelek további kalapálási lépést igényelnek a megfelelő rögzítéshez, míg a direkt beton csavar nem. Ráadásul a Beütőék- és Önfeszítő alapcsavar rögzítésekor meg kell győződnie arról, hogy a nyomaték a megfelelő szilárdságra van-e beállítva, hogy ne károsítsa az alapanyagot és megakadályozza a repedéseket. A betoncsavar csak maximális nyomatékszabályozást igényel, azért hogy elkerülje a csavar törését.

A direkt beton csavar rugalmasságot nyújt abban is, hogy eltávolítható, miután már rögzítették. Tökéletes megoldás azokra az esetekre, amikor egy projekt megváltozik vagy hibát követnek el, és meg kell változtatnia a rögzítés helyét.

A betoncsavarok nagy terhelhetőségük, könnyű telepítésük és tanusítványaik miatt érdekes alternatívát jelentenek sok olyan alkalmazáshoz, ahol jelenleg vegyi dübelekkel dolgozunk, csökkentve ezzel a rögzítés költségeit, és megkönnyítve és gyorsabbá téve a folyamatot.

A CELO a direkt beton csavarok széles és növekvő választékát kínálja, a gyors, biztonságos és könnyű rögzítésekhez. A BTS direkt beton csavar családunk teljes kínálatát itt tekintheti meg