Födém alsó síkjában való rögzítések : Beütős acél dübelek vs direkt beton csavarok

Közzétéve: 2021-06-18 | Frissítve: 2024-02-02

A fej fölötti rögzítések különösen fárasztóak lehetnek, főleg amikor az ember olyan nagy projekteken dolgozik ahol rögzítések százával kell megküzdenie! Kiválasztottuk a 2 legnépszerűbb rögzítést, amikor a födém alsó síkján kell szerelnünk, és megnéztük,  hogy melyik dübel használata a leghatékonyabb és segít tehermentesíteni a fájó kezeinket!

Beütős acél dübelek

A beütős acél dübeleket kifejezetten betonban való felhasználásra tervezték, és állandó kötést biztosítanak. Van egy metrikus belső részük, amely a legnépszerűbb rögzítőelemmé tette. Lehetővé teszi a födém alsó síkján való rögzítéseket, például menetes rudak beton mennyezetre történő szerelését, kábeltálcák rögzítéséhez. A metrikus menettel ellátott rész számos rögzítési alternatívának biztosít teret. A kialakítása és a rövid tágulási szakasza lehetővé teszi, hogy a beütős acél dübel csekély mélységű furattal is képes legyen stabil rögzítések létrehozására.

A dübelek lehetnek peremesek vagy anélküliek. Az perem megakadályozza, hogy a dübel mélyebbre sülyedjen, mint amennyire a furatban szükséges. A beütős acél dübelt nem lehet elhelyezés után eltávolítani, viszont megfelelően kitölti a furatot, ezáltal tökéletes tartest garantál.

Bár a beütős acél dübelek viszonylag könnyen telepíthetőek. Szükség van egy furatra melyet portalanítunk majd  a dübelt a megfelelő elhelyező szerszámmal elhelyezzük. Ez a folyamat különösen megterhelő lehet ha fej fölött végezzük.

overhead installation with drop-in anchor
Overhead installation with drop-in anchor

Direkt beton csavarok

Habár a beütős acél dübelek a leghíresebb megoldásnak bizonyulnak, a direkt beton csavarok jó alternatívát jelenthetnek.

A direkt  beton csavar az egyik leggyorsabb jelenleg kapható betondübel, nem kell az elhelyezéséhez más, csak egy fúró, és egy csavarbehajtó vagy ütvecsavarozó. Akár 60 másodpercet is megtakaríthat a hagyományos rögzítési módszerekhez képest, és a többi dübellel ellentétben nincs szüksége további lépésekre vagy eszközökre, ezáltal sokkal gyorsabbá és kevésbé fárasztóvá teszi a fej fölötti szereléseket.

A direkt beton csavar rugalmasságot nyújt abban is, hogy újra fel lehet használni, miután már behelyezték. Ez tökéletes azokra az esetekre, amikor egy projekten a nyomvonal megváltozik, és meg kell változtatni a rögzítés helyét. Egyszerűen csak kicsavarjuk a betoncsavart, fúrunk egy új furatot és elhelyezzük.

POROVNANIE

Comparison Table of Drop-In Anchor versus Concrete Screw. Showing that Concrete Screws have some advantages over the anchors

BTS6 H – A Feszültségmentes, gyors telepítésekhez

Láthatjuk, hogy mind a beütős acél dübel, mind a direkt beton csavar hasonló bevizsgálásokkal és tanúsítványokkal rendelkeznek, és ugyanannyi telepítési lépés szükséges az elhelyezésükhöz. Azonban az, hogy mit történik ezekben a lépésekben, az befolyásolja a hatékonyságot a fej fölötti rögzítések esetén. A a beütős acél dübelek magját többször meg kell ütni a dübel tágulásához, ehhez mindkét kézre szükség van. Az egyik kezünkkel meg kell tartania az elhelyező szerszámot, a másikkal pedig be kell kalapálni a dübel magját; ez a folyamat hosszú és fárasztó lehet, különösen sok rögzítési pont után. Míg a direkt beton csavar rögíztése pillanatok alatt elkészül! A beütős acél dübelekhez szükséges egy kiegészítő elhelyező eszköz is. Elhelyezés után nem tudja eltávolítani a dübelt abban az esetben, ha a projekten a nyomvonal megváltozik, vagy hiba történt.

Összességében a direkt betoncsavar nyújtja a legjobb alternatívát, a beütős acél dübel helyett, jelentősen csökkentve a beépítés idejét és a fáradtságot, ha fej fölötti rögzítésekre van szükség.

Ha szeretné megtapasztalni a BTS csavarral való rögzítés gyorsaságát és egyszerűségét, kattintson az alábbi linkre, hogy ingyenes mintát kapjon BTS csavarjainkról.