Miért érdemes az ETA által jóváhagyott dübeleket használni?

Közzétéve: 2021-11-03 | Frissítve: 2024-02-02

Az építőiparban végzett munka meglehetősen kockázatos lehet, ezért fontos, hogy egy projekteket jól megtervezzenek és azt megfelelően kivitelezzék. 

A dübeleket gyakran használják a biztonság szempontjából kritikus alkalmazásokhoz. Ezeknél az alkalmazásoknál a rögzítés megbízhatósága döntő fontosságú, és elengedhetetlen a kiváló minőségű, biztonságos és megfelelően tesztelt dübel használata; a dübelnek rendelkeznie kell ETA -val (European Technical Assessment), ha olyan alkalmazásokhoz használják, amelyekben a dübel meghibásodása a következőket okozhatja:

  • A szerkezet összeomlása vagy részleges összeomlása
  • Veszélyt jelenthet az emberi életre
  • Jelentős gazdasági veszteségekhez vezethet

Ezért fontos, hogy megértsük az irányelveket, mi az az ETA tanusítvány, és kövessük a jól bevált gyakorlatokat.

1) Mit takar az ETA tanusítvány?

Az ETA az Európai Műszaki Értékelés (korábbi nevén: Európai Műszaki Engedély) rövidítése, széles körben elfogadott, lényegében az építő anygaok műszaki alkalmasságának megerősítése az építő anyagokról szóló rendelet (CPR) értelmében az EU tagállamaiban.

„[...] Azok az ellenőrzések és értékelési módszerek, amelyeken ez az európai műszaki értékelés alapul, azt feltételezik, hogy a dübel élettartama legalább 50 év [...]."

Recently, there have also been ETAs that describe the working life of an anchor as 100 years. 

2) Hogyan kapnak a termékek ETA tanusítványt?

Az ETA megszerzéséhez a terméknek át kell esnie egy alapos tesztelési programon, amelyet meghatározott tesztelési kritériumok alapján mérnek, hogy meghatározzák annak alkalmas-e egy adott alkalmazásban való felhasználásra.

Az európai értékelési dokumentum (EAD) meghatározza azokat a vizsgálatokat, amelyeket a rögzítő elemnek teljesítenie kell, az ETA elérése érdekében. Az EAD testre szabható a tesztelt termék függvényében, információkat tartalmaz a termékről, annak rendeltetésszerű használatáról, értékeléséről és a vizsgálatok elvégzéséről.

Miután a termék egyszer megszerezte az ETA-t a gyártónak ez alapul szolgál a teljesítménynyilatkozat elkészítéséhez és CE -jelölés megszerzéséhez a megfelelő termékekre.

Amint az EADS-ben meghatározott teszteken a termék sikeresen megfelelt, az EAD alapján ETA-t lehet kiállítani.

Az építési termékekről szóló rendelet értelmében a gyártó köteles olyan teljesítménynyilatkozatot (DoP) készíteni és elérhetővé tenni, amelyben a termék alapvető teljesítményjellemzői láthatóak. Ezen túlmenően a gyártó CE-jelölést is biztosíthat a termékeihez.

3) Miért fontos az ETA az építőipari rögzítésekhez?

ETA tanusítvánnyal rendelkező dübelt kell használni, ha nagy a kockázata a következőknek:

  •  Ember élet és egészség
  •  Biztonság és rend
  •  Természeti erőforrások sérülése balaeset esetén.

amelyek mindegyike aggodalomra adhat okot az építőiparban.

Az ETA által jóváhagyott rögzítések használatával garantálja a beépítő a maximális biztonságot és megbízhatóságot. Tudta, hogy a dübel nem fog meghibásodni, ha az ETA -ban leírtak szerint építették be? A termék teljesítményértékeire is lehet számítani, mivel biztos lehet benne, hogy az ön által használt termék értékei megegyeznek a tesztelt értékekkel.

4) Mit nyújt önnek a CELO?

A CELO számos ETA tanusítvánnyal rendelkező mechanikus és vegyi dübelt kínál a vevői számára. A dübeleink különféle rögzítésekhez alkalmasak, számos méretben és különböző terhelési értékekkel rendelkeznek. Íme néhány legnépszerűbb dübeleink közül:

Ha bármilyen kérdése van a termékpalettánkkal vagy az ETA-kkal kapcsolatban, akkor keressen minket bizalommal és szakértő kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére. Ha pedig további ETA által jóváhagyott termékeinket szeretné megtekinteni, töltse le a repedezett bentonba való ETA által jóváhagyott rögzítőelemeink tájékoztatóját. 

5) Miyen fajta ETA tanusítványok léteznek?

Az ETA mindig jelzi azokat az alapanyagokat, amelyekben a dübel  használható az elvégzett pozitív tesztek szerint, pl. ETA betonhoz és falazathoz (MFR többfunkciós rögzítő dübel), hőszigetelő kompozit rendszerekhez (IPD), valamint fában való rögzítésekhez (VELOX forgácslap csavar).

Az ETA-ban mindig szerepel a rendeltetésszerű felhasználásra vonatkozó nyilatkozat is, például "alkalmas nem teherhordó rendszerek rögzítésére repedezett betonban" (Födémszeg DA).

A fém dübelek és a vegyi dübelek 1-12 opciókba sorolhatóak be:

Az opció 1. dübelei teljesítették a legkiterjedtebb teszteket, így a legszélesebb körű alkalmazást teszik lehetővé, beleértve a repedezett betonban való rögzítéseket is. 

Az ETA  opció 1. tehát azt jelenti, hogy a termék repedezett és nem repedezett betonban is használható. A 12-es opció dübelei a legcsekélyebb alkalmazási területtel rendelkeznek, kizárólag nem repedezett betonhoz alkalmasak.

6) GYIK

Nem feltétlenül, de általában az 1. opció dübeleit szeizmikus hatásvizsgálatnak vetik alá. A szeizmikus ellenállási értékeket (C1 és/vagy C2) az ETA tartalmazza. Ezt szeizmikus szimbólummal jelezik.

A termék szeizmikus terhelésnek kitett dübelként való használatra alkalmas az Európai Műszaki Engedély/Értékelés szerint.

Az 1.-es opció a fém- és vegyi dübelek a tűzállósági értékeit tartalmazza az ETA-ban. Ezt tűz szimbólummal jelezzük.

Tűzállóság: Az R utáni szám azt a percet jelenti, ameddig a dübel a feladatát tűz hatása alatt is ellátja.