Mi a különbség a önmetsző és az önfúró csavarok között?

Közzétéve: 2021-04-22 | Frissítve: 2024-04-22

Az önmetsző és önfúró csavarok a legnépszerűbb ipari kötőelemek közé tartoznak. Népszerűségük ellenére azonban gyakran összekeverik őket, és az önmetsző és az önfúró kifejezéseket is felcserélve használják.

Az alábbiakban átnézzük az egyes csavartípusok különbségeit, hasonlóságait és használatát.

Önmetsző

Az önmetsző csavarok széles körben népszerűek, és az alkalmazási igényeknek megfelelően különböző méretben és csavarhegy kialakításokkal, például hegyes vagy lapos heggyel kaphatóak. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy szükségtelenné teszik előzetes menet kialakítását a furatban. Az önmetsző csavarok éles menettel rendelkeznek, amelyek behajtás közben saját maguk vágják bele a menetet a furatba.

Különböző anyagokban használhatók, mint például fa, fém, műanyag és tégla. Néhány kivételtől eltekintve, mint például a puha fa, nem képesek átfúrni az anyagokat, ezért a behajtásuk előtt előfúrást igényelnek. A furatnak kisebbnek kell lennie, mint a csavar átmérője, hogy a biztonságos rögzítés érdekében a menet megfelelően bele tudja metszeni magát az alapanyagba 

DIN 7981

VELOX faforgácslap csavar

PVP

Önfúró

Míg technikailag az önfúró csavarok is önmetszőek, mert saját maguk alakítják ki a menetet az alapanyagban, mégis az önfúró csavarok egyedülállóak. A csavarok hegyének kialakítása miatt a hegy fúrószárként működik, ami azt jelenti, hogy önfúró csavarok használatához nem kell előzetesen furatot létrehozni. Emiatt számos alkalmazásban az önfúró csavarok költséghatékonyabbak és időtakarékosabbak, mint a fúróhegy nélküli önmetsző csavarok.  A hibák is csökkenthetők, mivel nem kell amiatt aggódni, hogy előzetesen rossz méretű furat készül.

Az önfúró csavarok szénacélból vagy rozsdamentes acélból készülnek, és a csavar anyagától függően különböző típusú anyagokat tudnak átfúrni. A szénacél csavarok acél, réz, aluminimum és hasonló keménységű anyagok fúrására készülnek. Míg rozsdamentes acél csavarokkal puha anyagok, legfeljebb aluminimum keménységű, vagy ennél puhább anyagok fúrhatóak. 

DIN 7981

VELOX faforgácslap csavar

PVP

Következetetések

Összességében fogalmazva, minden önfúró csavar önmetsző is egyben, de nem minden önmetsző csavar önfúró.  Mindegyik saját előnyöket és felhasználási lehetőségeket biztosít, és nem szabad összekeverni őket. Az önfúró csavarok talán hatékonyabbak bizonyos alkalmazásokhoz, mivel nem igényelnek előzetes furat kialakítást, azonban mindkét típus pontos, biztonságos rögzítést tesz lehetővé az alkalmazások széles körénél.

Frequently asked questions (FAQ)

No. You do not need to drill a pilot hole for self-drilling screws. The design of the tip acts as a drill bit. 

Self-drilling screws can be used for wood applications and can be installed without a pilot hole. However if the wood is very soft then the self-drilling screw might not be the best option. 

Self-drilling screws are commonly used in applications such as Steel frames, HVAC, roofing and façades.