Miért kell megakadályozni a hőhidakat, és hogyan lehet biztosítani az energiahatékonyságot

Közzétéve: 2021-08-02 | Frissítve: 2024-04-23

A hőhidak, más néven termikus hidak vagy hideghidak, olyan részek az épület burkolatán, ahol a hő különösen gyorsan távozik a kültérbe.

Előfordulásuk

1. alapból az épület geometriája miatt, pl.: építési sarkokban

2. amikor különböző hővezető képességű építőanyagok találkoznak, pl.: az ablakoknál

3. a (szigetelt) homlokzaton történő későbbi beépítések miatt, például napellenzőknél, levélszekrényeknél, lámpáknál stb.


Mivel az épületen vagy az ablakokon lévő hőhíd elkerülhető szerkezeti beavatkozásokkal, például szigeteléssel vagy hőszigetelő ablakokkal, ilyenkor igyekszünk elkerülni a hőhidakat a külső homlokzat rögzítési pontjain.

A hőhidak negatív hatásai

1. Megnövekedett fűtési költségek

A hőveszteség kompenzálása és a belső hőmérséklet szinten tartása érdekében több fűtésre van szükség, és a fűtési költségek nőnek. Ha nedvesség jut a homlokzatba a rögzítési pont nem megfelelő tömítése miatt, a hőveszteség és az energiafogyasztás is jelentősen megnő, mivel a víz 25 -ször magasabb hővezető képességgel rendelkezik, mint a levegő. Ha a hőveszteség több ponton jelentkezik, akkor a villany- és fűtési számlák drasztikusan megnőhetnek.

2. Penészedés és egészségügyi kockázat

A fokozott hőmozgás következtében a hideg behatol a fal belső felületébe, hideg foltokat okozva a falakon és alacsony felületi hőmérsékletet. Mivel a hideg levegő kevesebb vizet tud megkötni, így a relatív páratartalom helyben megemelkedik a páralecsapódásig. Ennek eredményeként nedvesek és hidegek lesznek a falak, valamint a penészedés kockázata megnő. Az olyan mikroorganizmusok, mint a penész és a baktériumok, ronthatják a szobahigiéniát és a személyes egészséget.

3. Csökken az élettér komfortja és kiszárad a levegő

Az otthoni hűvös felületek csökkentik a komfort érzetet, a meleg és hideg légrétegek közötti termikus légmozgás pedig huzat érzetét kelti. Az állandó huzat és a hidegebb hőmérséklet megfázáshoz vagy torokfájáshoz vezethet.

4. Biztonsági kockázat és épületkár

Ha a homlokzat rögzítési pontjai nincsennek optimálisan lezárva, a nedvesség lecsapódása és az esővíz bejutása is károsíthatja a külső homlokzatot. A rozsdásodó rögzítőelemek biztonsági kockázatot jelenthetnek, és a hideg vagy nedvesség behatolása hosszú távon szerkezeti károsodáshoz vezethet.

Nálunk megtaláható a megoldás

A CELO speciálisan külső szigetelésre kifejlesztett szigetelő dübelei és csavarjai megbízhatóan biztosítják a hőszigetelést, így eleve megakadályozzák a hőhidak kialakulását. Kiváló minőségű, időjárás- és UV-álló nejlonból készült termékmegoldásaink nem vezetnek hőt, és rozsdamentes acél és a horgany bevonat révén tartós korrózióvédelmet nyújtanak. Ezenkívül szinte minden termék előre szerelt tömítőgyűrűvel rendelkezik, így optimálisan tömít a homlokzaton. Így az épület szerkezete, beleértve a szigetelést, sértetlen marad, és a fűtési számla pedig alacsony